Arnavut Ciğer Kavurma Tarifi ve Malzemeleri
19 Haziran 2024

Arnavut Ciğer Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Arnavut ciğeri denilince hemen aklımıza onlarca çeşit Arnavut ciğeri tarifleri geliverir. Aslına bakarsanız Arnavut ciğerinin bir de kendine özgü öyküsü de vardır bunu da yazmadan geçemeyeceğim. Osmanlı döneminde asfalt olmadığı dönemlerde kaldırım taşları ile yollar yapılırmış ve kaldırım taşı ustaları da Arnavutluktan gelirmiş. Bu işçiler kaldırım taşları döşer taş kaldırım yapma konusunda oldukça deneyimli ustalarmış. Arnavutluk bol yağışlı bir yer olduğu için ve kaldırım taşları da kenarlarından suların geçmesine izin verdiği için oldukça kullanışlıymış. Taş işçiliği ağır bir işçilik olduğundan işçilerin iyi beslenmesi gerekiyormuş. Osmanlı döneminde sakatat pek yenmediği için çöpe atılıyormuş Arnavut işçiler hem iyi beslenmek hem de yemeklerini ucuza getirmek için kasaplardan bu ciğerleri çok ucuza alıyor çeşitli baharatlarla zenginleştirip yemek yapıyorlarmış. Ciğerlerin kokusu mahalleye yayılınca da merak konusu olmuş mahalleli sormadan da edememiş tarifini istemişler Arnavut işçiler de vermişler tabii olarak. Her ne kadar Arnavut kaldırımından kalma bir yemek olsa da adı Osmanlıdan günümüze kadar Arnavut ciğeri olarak gelmiş. Bu kadar ön bilgiden sonra bir Arnavut ciğeri tarifi de vermeden olmaz elbet.

Arnavut Ciğer Kavurma Malzemeleri
  • 1 Adet Koyun Karaciğeri.
  • Yarım Su Bardağı Un.
  • Bir Bardak Sıvı Yağ.
  • 1,5 Çorba Kaşığı Kırmızı Biber.
  • Yarım Demet Maydanoz.
  • İki Baş Soğan
  • Tuz
Arnavut Ciğer Kavurma Nasıl Yapılır?

Karaciğerlerin ince zarını soyup sinirli kısımları çıkarılarak ciğerler küp şeklinde doğranır (Fazla küçük doğramayın küçük doğranırsa kurur), doğranmış ciğerleri bir kabın içine koyun üzerine bir kaşık kırmızı biber ekleyip iyice karıştırın. Yarım saat dinlendirdikten sonra ciğerleri bol una bulayıp fazla unlarını bir elek yardımı ile temizleyin. Bir bardak sıvı yağ ekleyip kızdırdığınız tavanızın içine birer avuç birer avuç atın. Yaklaşık bir dakika pişirdikten sonra yağını delikli bir kepçe ile süzüp tavadan alın servis tabağına koyun üzerine biraz tuz serpin. Tavadaki yağın bir kısmını alın üzerine yarım çorba kaşığı kırmızı biber ekleyin ateşte karıştırın. İyice kızdırdığınız biberli yağı ciğerlerin üzerinde gezdirerek dökün. Bu arada daha önce ince kıyılmış soğanların üzerine biraz tuz serpip iyice ovuşturup suyunu süzün. Temizleyip ince ince kıydığınız maydanozları da soğanın içine ekleyip karıştırıp salatasını yapın. Salatayı da tabağın kenarına koyun servis yapın.

Ekstra Bilgiler

Arnavut ciğer kavurmasını daha lezzetli hale getirmek için birkaç ipucu:
  • Ciğerleri doğradıktan sonra bir süre süt içinde bekletmek, ciğerin daha yumuşak olmasını sağlar.
  • Ciğerleri kızartırken fazla yağ kullanmamaya dikkat edin, aksi takdirde ciğerler yağlı olabilir.
  • Servis sırasında üzerine limon suyu sıkmak, yemeğe ekstra bir lezzet katacaktır.

Afiyet olsun.

Arnavut Ciğer Kavurma Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kabak Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Kuzu Eti Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Kuzu Eti Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Sebzeli Et Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Sebzeli Et Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Kahve Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Kahve Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Patates Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Patates Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Pırasa Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Pırasa Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Et Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Et Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Ispanak Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Ispanak Kavurması Tarifi ve Malzemeleri