Kavurma Nedir? Kavurma, mutfaklarda enfes tadıyla et yemekleri arasında yer almasının yanı sıra eski çağlardan günümüze kadar ulaşan bir et saklama yöntemidir. Bu yöntemle kavrularak saklanan kırmızı ete kavurma adı verilmektedir. Kavurma Nasıl Yapılır? Kavurma işlemine başlamadan önce sığır, dana, koyun veya kuzu etinin kavurma olabilecek az yağlı löp etleri kuşbaşı şeklinde doğranır. İlk adım olarak, doğranmış etler az su içinde kaynatılarak haşlanır. Haşlanan etlerin suyu süzüldükten sonra, ayrı bir tencerede temizlenmiş yağlar minik minik doğranarak ısıtılır. Yağlar rengini değiştirip hafifçe kızardıktan sonra, haşlanmış ve süzülmüş etler tencereye eklenir. Etler, yaklaşık 20-25 dakika kadar yağlarla birlikte kavrulur. Etler kavrulurken, tuz eklemeyi unutmayın. Ocaktan alınarak soğumaya bırakılan kavurma, iyice soğuduktan sonra kavurmanın miktarına göre bir tencereye veya küplere doldurularak saklanır. Hazırlanan kavurma, ihtiyaç ölçüsünde çıkarılarak herhangi bir yemek için kullanılabilir. Kavurmanın Besin Değeri Kavurmanın bir porsiyonu yaklaşık 345 kalori kadardır. Ayrıca kavurma, yüksek protein, demir ve çinko içeriği ile dikkat çeker. Ancak kolesterol, doymamış yağ ve sodyum açısından da yüksek seviyelerde olduğu için sağlık açısından dikkatli tüketilmesi gerekir. Özellikle kalp damar rahatsızlığı olan kişilerin ölçülü bir şekilde tüketmeleri önerilir. Kurban Bayramında Kavurmanın Önemi Müslümanların dini bayramı olarak bilinen Kurban Bayramı'nda kavurmanın önemi büyüktür. Kesilen büyük veya küçük kurbanlık hayvanların etleri ile hazırlanan ve bayram ikramı olarak yapılan et yemeğine de kavurma adı verilmektedir. Kavurma Tarifi Kavurma yapmak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
Bu yöntemle hazırlanan kavurma, kendi bıraktığı su yardımıyla pişerek daha yumuşak ve lezzetli bir kıvam alır. |