Kavurma Nasıl Yapılır?
21 Temmuz 2024

Kavurma Nasıl Yapılır?


Kavurma, özellikle Kurban Bayramı'nın geleneksel yemeklerinden biridir. Ancak kavurmayı sevenler, bunu her zaman pişirmeyi tercih ederler. Özellikle et yemeden doymam diyenler için vazgeçilmez ve oldukça pratik bir tariftir. Tek başına bile mükemmel bir menü olabilir. Fakat kavurma yaparken bazı püf noktalarını bilmek gerekir. İstenen yumuşaklık ve lezzetin yakalanması için bunlara dikkat etmelisiniz. Bu konuda bilmeniz gereken detayları bir araya topladık. Umarız hazırlayacağınız kavurma çok lezzetli olur.

Kavurma Yapmanın Püf Noktaları

Her şeyden önce, kavurma yapacağınız et miktarı 1 kg üzerinde ise içine pişerken su eklemenize gerek yoktur. Bu miktardaki et, kendi bünyesindeki suyla birlikte tabiri caizse lokum gibi pişebilir. Kavurmanın lezzeti, içine ilave edilen suyun oranına göre değişir. Eğer suyu fazla koyarsanız, etin lezzetinin azaldığını belirtelim. Fakat her zaman kavurmayı 1 kg etle pişirmeyiz. Miktarı bunun altında olursa, kavurmanın içine ilave edeceğiniz suyun oranı etle bire bir örtüşmelidir. Yani etin miktarına uygun su koymalısınız. Suyu az koyarsanız etinizin dışı yanabilir ve sert bir kıvam alabilir. Bu yüzden et ve su oranına dikkat etmelisiniz. Kuzu eti için su gereksinimi olmasa da dana etinden yapılan kavurmanın içine belli oranda su koymanız gerekir.

Kavurma yaparken, etin içine onda bir oranında iç yağı ilave ederseniz oldukça lezzetli bir kavurma yeme şansınız olur. Özellikle bayramlarda pişirilen kavurmanın böyle yapılmasını tavsiye ediyoruz. Eti tencerenin içine attığınızda önce mühürlemelisiniz. Böylece etin lezzeti kaybolmayacak. Kavurmanın içine en son ilave edeceğiniz baharatlar etin lezzetini boğmamalı. Aksine, etin lezzetini artıracak baharatları, yeterli oranda kullanmalısınız. Bir de et kavurma yaparken tuzu en son ilave etmelisiniz. Tuzunu erken atarsanız, etin kayış gibi olduğunu görürsünüz. Ocağın altını kapatmadan tuzunu ilave edin ve karıştırın.

Kavurma yaparken ocağın ayarı ve pişme süresi de önemlidir. Normalde kavurma yaklaşık 1-1,5 saat içinde istediğiniz kıvamda pişer. Bunu etin miktarı ya da kavurmayı yaptığınız tencere veya tavanın özelliği değiştirmez. Kısık ateşte kavurmanızı bu sürede yenebilecek kıvama getirebilirsiniz. Kısık ateşte etin kendi suyuyla pişirilmesi en lezzetli halidir. Bu nedenle bayramlarda yediğiniz kavurmanın lezzeti de farklı oluyor. Hem fazla miktarda etle yapılıyor hem de et kendi suyunda kısık ateşte iyice özdeşleşerek pişiriliyor. Kavurma için kullanacağınız etin mutlaka dinlendirilmiş olması gerekiyor. Taze kesilmiş etle yapılan kavurmaların hazmı oldukça zor olur. Etin yumuşaması da uzun sürer. Detaylardan bahsettikten sonra kavurmamızı yapmaya başlayabiliriz.

Kavurma İçin Gerekli Olan Malzemeler
  • 1 kg kavurmalık et (Tercihinize göre kuzu ya da dana eti olabilir)
  • 100 gram iç yağı
  • Az miktarda tuz
  • Yeteri kadar karabiber ve kekik


Kavurma için kullanacağımız etin miktarı 1 kg olduğu için, içine ilave su koymayacağız. Etimizin kuşbaşı doğranmış olması gerekiyor. Kuzu eti kullanıyorsanız, but etinden tercih etmenizi öneririz. Dana etinin de aynı kısmı kavurmada lezzetli olur. İç yağını küçük parçalar halinde doğrayarak, tencerenin içinde kavurmaya başlayın. Bunu kullandığımız için etin içine ilave yağ koymayacağız. İç yağı erimeye başladığında, tencere iyice kızmış olur. Etleri partiler halinde içine atarak mühürlemeye başlıyoruz. Hepsini koyunca, ocağın altını kısarak, etin kendi suyu ile pişmesini bekliyoruz. Biraz uzun sürse de etiniz böyle çok iyi pişecek.

Etiniz iyice pişince ve suyunu çekince, içine biraz karabiber ve kekik ilave edin. Bunlara kırmızı pul biber de koyabilirsiniz. Kavurmanın tuzunu atarak, 1-2 karıştırıp ocağın altını kapatın. Kavurma sıcak olarak servis edilmelidir. Tercihe göre yanında yoğurt ve pilav ikramı yapabilirsiniz. Yoğurt, etin hazmını kolaylaştıracaktır. Bu lezzetli tarifi abartmadan yemenizi öneriyoruz. Aksi halde hazımsızlık sorunu yaşayabilirsiniz. Biliyorsunuz, et ne kadar iyi pişse de hazmı oldukça zordur.

Hepinize afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Et Kavurma Kaç Kalori?

Et Kavurma Kaç Kalori?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

İşkembe Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

İşkembe Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Patates Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Patates Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Dana Eti Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Dana Eti Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Çoban Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Çoban Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Patatesli Et Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Et Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Tavuk Ciğer Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Ciğer Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Pırasa Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Pırasa Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Saç Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Saç Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Kavurma Kaç Kalori?

Kavurma Kaç Kalori?

Et Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Et Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Soğanlı Mantar Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Soğanlı Mantar Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Kuşbaşı Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Kuşbaşı Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Et Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Et Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Tavada Et Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Tavada Et Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Yaprak Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Yaprak Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Fasulye Turşusu Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Fasulye Turşusu Kavurması Tarifi ve Malzemeleri