Tavuk Ciğer Kavurma Ülkemizde yemek kültüründe tavuğun büyük önemi vardır. Misafirlerimiz geldiğinde ilk önce yapacağımız yemeklerin başında gelir tavuk. Büyük, küçük herkesin severek yediği tavuğun sadece eti değil, suyundan ve ciğerlerinden de faydalanabiliriz. Tavuk ciğeri de tavuk kadar lezzetlidir. İster sabah kahvaltılarınızda, isterseniz de akşam yemeklerinizin yanında yiyebileceğiniz çok lezzetli ve farklı bir tattır. Çoğu insanlar tarafından beğenilmeyen yiyeceklerden biri olsa da tavuk ciğeri, sağlık açısından oldukça faydalıdır. Vitamin ve mineralleri bünyesinde oldukça fazla barındırır. Tavuk ciğerini düzenli olarak tüketen kişiler, besin değerleri bakımından vücutlarında eksik bırakmamış olurlar. Besin maddeleri ve tavuk ciğerinin yararlarını bilmekte yarar vardır. Bu yararların en başında ise vücudumuzda yer alan bazı kimyasal bileşenler ile zehirlerin ilaçsız olarak tamamen doğal yolla kolayca vücuttan atılmasını sağlar. Ancak ilaç kullananların tavuk ciğerini yemeleri tavsiye edilmemelidir. Çünkü tavuk ciğeri, ilacın etkisini azaltabilir. Vücut tarafından depolanan bir besin olmayan ciğer, vücudun o anki ihtiyacını karşılamakta ve sonrasında ise vücuttan atılmaktadır. Tavuk ciğerinin içerisinde yer alan mineral ve vitaminler açısından sağlığımıza çok faydası vardır. Ciğerin içerisinde barındırdığı demir, özellikle kansızlık şikâyetlerinin azalmasına çok yardımcı olur. Kansızlık problemi yaşıyorsanız tavuk ciğerini yiyebilirsiniz. Daha birçok memeli hayvanların, kümes hayvanlarının ve hatta balık türlerinin bile karaciğerleri insanlar tarafından yiyecek olarak tüketilmektedir. Diğer yandan tabi ki dana, tavuk ve kaz ciğeri de besin olarak kullanılmaktadır. Tavuk ciğeri, kasaplarda ve marketlerde kolaylıkla bulunabilen bir yiyecektir. Özellikle protein, demir, bakır ve A vitamini bakımından oldukça zengin bir hayvansal gıdadır. Ciğerin diğer bir özelliği ise anne sütü üretilmesinde yardımcı olmasıdır. Ancak gereğinden fazla miktarda ciğeri tüketirseniz, çok fazla miktarda vücudunuza A vitamini ve bakır mineralleri girer. Fazla miktarda A vitamini ve bakır mineralleri vücuda girdiğinde ise vücutta toksin madde birikmesine sebep olabilir. Tavuk Ciğer Kavurması İçin Gerekli Olan Malzemeler
Tavuk Ciğer Kavurma Nasıl Yapılır? Öncelikle tavuk ciğerlerimizi istediğiniz büyüklükte doğrayalım. Ocağa aldığımız tavamızın içerisine boşaltalım. Ciğerler kendi halinde kavrulurken, kuru soğan ile biberleri ince ince doğrayalım. Kavrulan ciğerlerin içine soğanı ve biberi ekleyelim. Hemen ardından sıvıyağını da dökelim ve 10 dakika kadar kavuralım. Kavrulma işlemi bittikten sonra üzerine, kabuğunu soyduğumuz domatesleri ekleyelim ve tuzunu da atıp, kapağını kapatalım. Kendi halinde pişerken son olarak da kırmızı biberini ekleyip altını kapatıyoruz. Tavuk ciğerimiz yemeğe hazırdır. Afiyet olsun. |