Çoban Kavurma Çoban Kavurma, Türk mutfağının ve et yemeklerinin vazgeçilmezlerinden biridir. Genellikle kuzu etiyle hazırlanan bu lezzetli yemek, yumuşak etlerin kullanıldığı ve az sulu bir et yemeğidir. Bu makalede, Çoban Kavurma’nın nasıl hazırlanacağını detaylı bir şekilde anlatacağız. Malzemeler
Çoban Kavurma Nasıl Yapılır? Çoban Kavurma hazırlamaya ilk olarak etleri marine ederek başlayalım. Bir adet kuru soğanın kabuklarını soyduktan sonra rondoda iyice çekelim ve kıyılan soğanları temiz bir tülbent içine alıp güzelce sıkarak soğanın suyunu uygun bir kabın içine çıkaralım. Soğan suyunun üzerine bir yemek kaşığı üzüm sirkesi, bir çay kaşığı karabiber ve yeteri kadar tuz ilave ederek karışımı iyice harmanlayalım. Üzerine kuzu etlerini ilave ederek etlerin karışımla iyice temas etmesini sağlayalım. Bu karışımın üzerine bir kapak kapatarak bir kenarda en az bir saat kadar beklemeye bırakalım. Bekleme süresi sonunda etleri alalım. Bu esnada soğan suyunun etlere hafif bir renk verdiğini göreceksiniz. Bu renk değişimi sayesinde etler mükemmel lezzetli bir hale gelir. Tavayı ocağa alarak altını açalım ve tava ısındıktan sonra içine bir kahve fincanı sıvı yağ ekleyelim. Yağın ısınmasını sağladıktan sonra etleri süzdürüp kağıt mutfak havlusu üzerine alarak kurulayalım ve ısınan yağın üzerine ilave edip kavurmaya başlayalım. Etlerin rengi değişinceye kadar kavurduktan sonra delikli bir kepçe yardımıyla bir kabın içine alarak bekletelim. Aynı tavanın içine arpacık soğanları ve 4-5 diş sarımsağın kabuklarını soyduktan sonra her bir soğanı sekiz eşit parçaya bölerek tavaya ilave edelim. Arpacık soğanlar ve sarımsaklar pembeleşinceye kadar kavurmaya devam edelim. Ardından sivri biberler ve sarı biberin çekirdeklerini temizledikten sonra yemeklik doğrayarak kavrulmakta olan soğanların üzerine ekleyelim. Soğanlar diriliklerini kaybedinceye kadar kavuralım. İki adet domatesin kabuklarını soyarak küçük küpler halinde doğrayıp tavaya ekleyelim. Domatesler sularını salıp hafifçe çektikten sonra tavaya tekrar kavrulmuş etleri ilave edelim ve bir-iki dakika kadar diğer malzemelerle birlikte kavuralım. Etleri de ilave ettiğimiz tavaya yaklaşık 300 ml kadar sıcak et suyunu koyarak kaynatalım. Ardından ocağın altını kısıp tavanın kapağını kapatalım. Kısık ateşte yaklaşık 25-30 dakika kadar pişirdiğimiz Çoban Kavurma’nın lezzetini artırmak için üzerine bir çay kaşığı karabiber, bir tatlı kaşığı kadar kırmızı pul biber ve yeteri kadar tuz ilave edip karıştıralım. Daha sonra üzerine bir tutam ince kıyılmış kekik ve bir tutam ince kıyılmış maydanoz ilave ederek bir kez karıştırıp ocağın altını kapatalım. Artık Çoban Kavurma yemeğimiz servise hazır. Sıcak olarak pirinç pilavı eşliğinde servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun. |